Tässä on kahdeksan vinkkiä, joiden avulla voit hallita talouttaisi, kun olet työtön.
1. Kartoita varasi: Yksi ensimmäisiä vaiheita, joita voit harkita työpaikan menetyksen jälkeen on tilannekatsaus omaan saatavilla olevaan omaisuuteesi. Ota kartoitus siitä, mitä omaisuutta sinulla on tällä hetkellä käytettävissä, mitä on tulossa (eli viimeinen palkka, irtisanomisajan palkkiot, työttömyys päivärahat jne.) ja kuinka kauan. Lisäksi selvitä mitä omaisuuttasi voidaan muuttaa rahaksi hätätilanteessa.
2. Kuinka paljon rahaa sinulla on tällä hetkellä?: Sinun täytyy luultavasti leikata menosi aivan minimiin, joten mieti kuinka paljon likvidejä rahavaroja sinun täytyy olla käyttämättä, kunnes löydät uuden työpaikan. Asiat kuten eläkkeelle säästäminen, ylimääräiset rahavarastot eri rahastoissa, joukkovelkakirjalainat ja muut sijoitukset, jotka eivät ole helposti vaihdettavissa käteiseksi voivat toimia eräänlaisena vararahastona, johon sinun ei tarvitse toivon mukaan koskea, mutta ovat turvana, jos olet todellisessa rahapulassa.
3. Määritä aikaväli säästökuurilesi: Aikarajan asettaminen siihen, kuinka kauan olet työtön voi olla vaikea. On tärkeää ainakin yrittää arvioida tätä aikaa, jotta voit alkaa valmistella itseäsi ja omaa talouttasi. Esimerkiksi terveydenhuollon alalla tämä jakso voi olla suhteellisen lyhyt, koska työpaikkoja on runsaasti. Tämä saattaa tarkoittaa että sinun tarvitsee valmistautua vain kuukauden tai kahden jaksoon ilman työtä. Henkilölle, joka oli töissä liukuhihnalla esimerkiksi autonvalmistajalla, tämä jakso voi olla huomattavasti pidempi. Silloin vaaditaan aivan eri aikataulua ja suunnitelmaa.
4. Laske kulusi tarkasti: Ei ole väliä kuinka pitkään arvioit olevasi ilman työtä. Koskaan ei ole huono idea tarkistaa kuluja, ei edes ollesasi vakituisessa työsuhteessa. On hyvä muodostaa hyvä käsitys siitä, kuinka paljon kulutat ja siitä, mitä todellisuudessa tienaat. Tällainen tarkastelu voi myös auttaa sinua säästämään turhissa menoissasi.
5. Rakenna Budjetti: Budjetti auttaa sinua ymmärtämään sen ajanjakson pituutta, jonka voisit olla poissa töistä ennen kuin se alkaa näkyä varoissasi. Toisin sanoen se on sama asia kuin ajattelisit: kuinka kauan voit olla ilman työtä. Kun olet luonut budjetin, voit verrata, kuinka paljon rahaa sinulla on käytettävissä ja mitä kuluja odotetaan tulevaksi.
6. Vähennetään kulurakennettasi: Olet rakentanut oman budjetin ja huomaat, että sinulla ei ehkä ole riittävästi varoja jatkaa elämää ilman työtä kovinkaan pitkää aikaa. Siinä vaiheessa kun sinulla ei ole tarpeeksi rahaa menojen kattamiseksi, voi olla aika vähentää muita kuin välttämättömiä menoeriä. Asiat kuten kaapelitelevision kanavat, matkapuhelimen liittymätyyppi, ja vaikka ruoka kustannuksissa voisi olla paikka vähentää kustannuksia ja venyttää euroja.
7. Leikkaa, leikkaa, ja vielä kerran leikkaa kulujasi: Nyt kun olet leikannut välttämättömiltä tuntuvista perustapeistasi turhat pois, on aika saada alas kuluja pikkuseikoista. Voisi olla aika lähteä etsimään keinoja vähentää kulutustasi esimekiksi sähkölaskun saralla. Voit ehkä leikata ruokalaskuasi maksamalla aina käteisellä ja suosia kauppojen omia halpamerkkejä. Ei ole väliä kuinka paljon voit säästää näissä kuluissa, kunhan yrität. Etsi koko ajan uusia tapoja, joilla saat siivun ylimääräistä menoa pois laskuistasi. Tee tätä niin kauan kunnes saat taas töitä. Välillä sentin venyttäminen voi tuntua jopa humoristiselta ja asia kannattaakin ottaa huumorin kannalta – kuinka paljon pystyt nuukailemaan? Mieti asiaa niin että tämä ajanjakso elämässäsi on lyhyt ja tulet jonain päivänä saamaan töitä, jolloin tulosi nousevat ja voit taas alkaa nauttia elämästä ja hankkia joitain ylellisyyksiäkin itsellesi.
8. Etsi tilapäisiä tuloja: Vähentämällä menoja on yksi tapa hallita omaa taloutta työttömyyden aikana, mutta saatat myös haluta etsiä uusia lähteitä saadaksesi lisätuloja. Voit aluksi etsiä työtä vaikkapa freelancerina. Voit etsiä tällaisia töitä esimerkiksi torikaupoista, kirpputorilta, tai miettiä mitä tahansa, josta saat vähän lisätuloja aikaantyöttömänä. Yksi varma tapa tienata kymppi kaksi päivässä on kerätä yksinkertaisesti pulloja. Tämä saattaa tuntua nöyryyttävältä, mutta usko pois – sitä tekevät kaikki lapsista mummoihin ja siitä voi tienata mukaviakin summia. Kaiken lisäksi, pullot eivät ojista lopu ja samalla puhdistat lähiympäristöäsi muoviroskasta.
Kun menetät työsi, se saattaa tuntua niin pahalta, että menetät otteen henkilökohtaisesta taloushallinnostasi. Niille joilla ei ole työtä eikä säännöllisiä tuloja, voi työttömyystilanne näyttää ajoittan erittäinkin synkältä, mutta tämä on aika jolloin sinun täytyy todistaa itsellesi taloudellinen harkintakykysi. Pysy kovana, sinä selviät kyllä! Huolellinen talouden suunnittelu ja tehokas rahan käyttö luo sinulle tilanteen, jossa pystyt pitämään itsesi rivissä ja saat rahataloutesi kuntoon kohtuullisessa ajassa ilman vakituisia tuloja.