Pörssisähköön vaihtaja – ota nämä seikat huomioon
Energiahintojen noustua monet kotitaloudet ovat täysin uudessa tilanteessa. Vielä vuosi tai kaksi takaperin piti sähkösopimusta sopiessa miettiä lähinnä sitä, haluaako määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ja onko sähkö tuotettu tuuli-, ydin- vai vesivoimalla. Hinnat olivat aivan toista luokkaa kuin mitä viimeisen puolen vuoden aikana on saatu nähdä.
Kirjoitushetkellä (24.1.2023) kiinteähintaisten sopimusten hinta vaihtelee noin 16-25 cnt/kWh välillä. Aiempiin hintoihin verrattuna sähköenergian nykyhinta alkaa helposti hirvittämään. Vaihtoehtona näille on pörssisähkösopimukset, joissa hinta määräytyy tunneittain vuorokauden sisällä. Tämän hetken ennusteen mukaan pörssisähkön kuukausikohtaiset hinnat vaikuttavat loppuvuoden 2022 hintoihin verrattuna maltillisilta.
Jos sähkönkulutuksestaan on tottunut maksamaan kiinteähintaisen sopimuksen mukaan, voi pörssisähkösopimuksen solmiminen tuntua hypyltä tuntemattomaan. Pörssisähkösopimusta solmiessa on hyväksyttävä, että hinta voi heilua voimakkaastikin. Esimerkiksi marraskuussa pörssisähkö maksoi keskimäärin noin 24 senttiä ja joulukuussa yli 27 senttiä kilowattitunnilta.
Jos siis harkitset pörssisähköön vaihtamista, kannattaa valinnan varmistamiseksi kysyä itseltä ainakin seuraavat neljä kysymystä.
Sopiiko pörssisähkösopimus asumismuotooni?
Suurimman hyödyn pörssisähkösopimuksesta saa sähkölämmitteisessä omakotitalossa asujat. Pörssisähkön keskimääräinen hinta tulee heillä määräaikaista sopimusta edullisemmaksi pitkällä aikavälillä.
Kerrostaloasuja hyötyy pörssisähköstä vähemmän. Tämä johtuu siitä, että kerrostaloja ei lämmitetä sähköllä ja kulutus jää niin vähäiseksi, ettei sähköenergian hinnalla ole asujalle suurta merkitystä.
Pörssisähkön ostaja maksaa sähköstään aina oman kulutuksensa ja todellisen hinnan mukaan. Kannattaa siis miettiä, mistä on halukas maksamaan.
Voinko mukauttaa omaa sähkönkulutustani niin, että pörssisähkön ostamisesta tulee kannattavaa?
Pörssisähkösopimuksessa hinta määräytyy sähköpörssissä tunneittain (Spot-hinta). Kun kulutus on suurimmillaan, on myös hinta korkea. Vastaavasti kun kulutus on pienimmillään ja sähköä on tarjolla enemmän, painuu hinta alas.
Parhaan hyödyn saamiseksi omaa kulutustaan pitäisi ajoittaa halvan sähkön tunneille. Useimmiten sähkö on halvimmillaan yöaikaan, kun yhteiskunnan sähkönkulutus on minimissään. Tämä voi kuulostaa siltä, että pörssisähkön ostaminen vaatisi kuluttajalta jatkuvaa hintojen kyttäystä. Onneksi näin ei kuitenkaan ole. Hintojen seuraamiseen on olemassa sovellus, johon päivittyy ajantasaiset hintatiedot. Käyttäjä voi myös itse määrittää sovelluksen hälyttämään, kun hinta menee tietyn rajan yli.
Onko minulla varaa pörssisähköön?
Aina sähkönkulutuksen ajoittaminen halvoille tunneille ei onnistu. Joskus kulutus voi osua jopa pahimpaan hintapiikkiin.
Omaa talouttaan on kyettävä suunnittelemaan niin, että edes tavanomaista suuremman sähkölaskut eivät sitä kaada. Varsinkin kylmimpinä pakkaspäivinä pörssisähkön hinta saattaa kivuta todella korkealle. Viime talvena uutisista sai lukea jopa tuhansien eurojen sähkölaskuista yhdeltä kuukaudelta.
Jos kaipaa ennustettavuutta sähkölaskuihinsa, eikä ole valmis muuttamaan omaa sähkönkulutustaan on varmempi valita kiinteähintainen sopimus.
Mikä sähköyhtiö valita?
Pörssisähkösopimuksessa suurin osa hinnasta muodostuu spot-hinnasta. Tämän lisäksi maksetaan kiinteää muutaman euron kuukausimaksua sekä myyjän erikseen määrittämää marginaalia.
Marginaali on energiaviraston hintavertailun mukaan tyypillisesti 0,3 sentistä 0,5 senttiin kilowattitunnilta. Kalleimmissa tarjouksissa marginaali on ollut jopa 2,9 senttiä kilowattitunnilta, eli lähes kymmenkertainen halvimpaan verrattuna. Esimerkiksi 15 000 kWh vuosikulutuksella tällainen ero marginaalissa tarkoittaa lähes 400 euron eroa sähkölaskussa.
Marginaalin lisäksi valintaa voi tehdä sen perusteella, miten sähkö on tuotettu.