Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on joustava yrittämismuoto, joka on nostattanut suosiotaan Suomessa. Se on tapa yrittää, jossa yrittäjä toimii yrittäjän ja palkansaajan välimuodossa. Se ei varsinaisesti ole yritysmuoto itsessään. Kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta tai veroilmoituksista. Hänellä on vapaus keskittyä työhönsä ilman taakkaa jonka paperityö tuo. Se on hyvä valinta niille, joiden yrittäjyys on sivutoimista tai pienimuotoista. Kevytyrittäjä tarvitsee laskutus palvelun jonka kautta laskuttaa asiakkaitaan. Kevytyrittäjä ei varsinaisesti perusta yritystä, joten hänen ei tarvitse tehdä perustamisilmoitusta. Kevytyrittäjällä ei ole kuukausittaisia menoja, joten kuka vaan voi ryhtyä kevytyrittäjäksi.
Kenelle kevytyrittäjyys sopii?
Moni ihminen, jonka yrittäjyys on sivutoimista, tarvitsee jonkun tavan laskuttaa asiakkaitaan. Nämä tilanteet tulevat vastaa sellaisilla ihmisillä joilla on jonkin verran yritystoimintaa, mutta toiminimen perustaminen tuntuu liioitellulta. Jos työttömyyden, opiskelun tai vakituisen työn ohella tekee keikkatyötä. Kevytyrittäminen sopii liikeidean testaamiseen loistavasti. Kevytyrittäjän tulee määritellä että onko yrittäminen sivu- vai päätoimista. Päätoiminen yrittäminen on usein kannattavampaa oman yrityksen kautta. Tällöin yrityksen tuloista ei tarvitse maksaa palvelumaksuja ja yrittäjän asema lain edessä on selkeämpi.
Laskutus ja velvollisuudet
Jokainen kevytyrittäjä tarvitsee palvelun jolla he voivat laskuttaa. Ukko.fi on suosittu laskutus palvelu, jossa on tehtävä ilmoitus työn aloittamisesta. Jos vaihdat alaa, sinun tulee myös ilmoittaa Ukko.fi palveluun, jotta he voivat tarkistaa että sinulla on tarvittavat vakuutukset voimassa. Työn aloittamis ilmoitus tulee uusia kuuden kuukauden jälkeen ensimmäisestä ilmoituksesta. Teknisesti laskutus palvelu maksaa kevyt yrittäjälle palkkaa, mutta kevytyrittäjän tulee huolehtia siitä että hän maksaa eläkevakuutusmaksut YEL:n mukaan.
Kevyt yrittäjyyden vaikutus etuuksiin
Kevytyrittäjyys on loistava vaihtoehto sellaiselle työttömälle, jolla on mahdollisuus saada lisätienestejä yrittäjä toiminnan kautta. TE-toimiston kanssa voi tulla ongelmia, joten on erittäin tärkeä määritellä toiminta osa aikaiseksi. TE-toimisto tekee tämän kuitenkin neljän kuukauden yritystoiminnan aloittamisen jälkeen. On siis mahdollista tehdä työtä yrittäjänä ja saada tukia neljä ensimmäistä kuukautta. Laskutuspalvelua käyttävä kevytyrittäjä katsotaan yrittäjäksi vuodesta 2016 lähtien.
Määrittely tehdään yritykseen käytetyn ajan perusteella, ja sen tekee Kela. Tulot ovat tässä määritelmässä merkityksettömiä. Jos toiminta katsotaan kokopäiväiseksi, pienyrittäjä ei voi saada työttömyysetuuksia enään. Osa aikaisella kevyt yrittäjällä etuudet sovitellaan tulojen mukaan. Alle kahden viikon yrittäjyydestä ei tarvitse ilmoittaa TE-toimistoon. Tämä lyhyt kestoinen yrittäjyys voi olla myös päätoimista. Yrittäjyydessä on se hyvä puoli, että voit nostaa palkan silloin kun haluat, ja niin paljon kuin haluat. Kevytyrittäjän verotus Jos kevytyrittäjä käyttää laskutuspalvelua, hänen tulee toimittaa laskutuspalveluun verokortti, koska kevyt yrittäjän tulot maksetaan yleensä palkkana. Tässä tapauksessa laskutuspalvelu maksaa kevyt yrittäjän verot. Vuonna 2019 verokorttiin tuli muutos ja sen myötä sivutuloverokortti poistui. Kaikki tulot ovat samalla verokortilla nyt, olitpa palkkatyössä tai yrittäjänä. Yksi yrittäjän byrokraattinen painajainen on arvonlisävero. Yritysten, joiden liikevaihto on yli 10 000 euroa vuodessa, tulee maksaa arvonlisäveroa. Kevyt yrittäjä voi helposti unohtaa tämän maksun kun hän lähettää laskuja asiakkailleen. Jos liikevaihto on yli 10 000 euroa, niin joudut veloittamaan 0-24% arvonlisäveroa riippuen myydystä tuotteesta tai palvelusta, joka tulee ottaa huomioon kun asetat yrityksesi hintoja. Tässä kannattaa ottaa huomioon että tehdystä työstä jää huomattavasti vähemmän käteen, joka kannattaa ottaa huomioon yritystä tai kevyt yrittäjyyttä perustaessa. Kannattaa hinnoitella kevyt yrittäjyyden alussa sillä lailla että hintoja ei tarvitse nostaa kun ALV:in maksaminen alkaa.
Kevytyrittäjän Rahoitus ja Starttirahat
Kevytyrittäjän ainoa vaihtoehto on hakea rahoitusta henkilökohtaisesti, esim Bankenin palvelussa voit kilpailuttaa lainatarjoukset ilmaiseksi. Kevytyrittäminen ei ole yritys, joten yrityslainat eivät ole vaihtoehto.